Monday, 24 June 2024

Peter Theunynck: 'Wild'



WILD

 

de haas was lekker lang gemarineerd in wijnazijn

en tijm en milde marjolein hem proeven volstonden

lippen, zo inschikkelijk glipte het vlees van het been

van uren lijdzaam op het vuur te garen in wildfond

 

in het bos geplukte cantharellen kregen van boter

dat wat stervelingen op een regendag gelukkig maakt

 

net toen verrukking over alle tafelen was neergedaald

en iedereen met bolle kaken kauwde, knikte, lachte,

slikte, kwam hij na lang wachten op een dienblad aan,

de met laurier omkranste kop van de nog jonge fox

 

 

GAME

 

the hare had lingered long in wine-vinegar marinade

mild marjoram and thyme to be tasted by lips fully

gratified, so obligingly did flesh slip from the bone

after hours of leisurely simmering in game stock on the stove

 

chanterelles picked in the woods received from butter

that which makes mortals happy on a rainy day

 

when sheer delight had just descended over all the tables

and everyone was chewing with bulging cheeks, nodding, laughing,

swallowing, it arrived after a long wait on a serving dish,

the laurel-wreathed head of a still young fox

 

  

No comments:

Post a Comment